Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Kurumuş kan lekesi çıkarma kan lekesine ani olarak müdahale edilmediği durumlarda merak edilmektedir. Kan lekesi kuruduğu zaman daha tehlikeli bir hal alır lekenin çıkarılması oldukça zorlaşır. Bu nedenle kan lekesine mümkünse hemen müdahale edilmelidir.
Burun kanaması ya da diğer kanamalar, fark edilmesi kolay kanamalar olduğu için lekesi çıkarması kolaydır. Fark edilen kanamaya, soğuk su uygulandığında kan lekesi hemen çıkmaktadır.
Halıya, arabaya ve kıyafetlere dökülen kan lekesi, geç fark edildiğinde çıkarmak için birçok yöntem uygulanabilir. Bu yöntemleri, size en kolay gelecek ya da ulaşması daha kolay olan ürünleri kullanarak yapabilirsiniz. Kurumuş kan lekesini çıkarmak için bütün yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz.
Ayrıca keçeli kalem lekesi nasıl çıkar? İnceleyebilirsiniz.
Giysilerden Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Giysilerden kurumuş kan lekesi çıkarma için herkesin ilk düşündüğü uygulama, kıyafeti çamaşır makinesine atmaktadır. Doğru yöntemler uygulandığında yıkamaya gerek kalmadan kurumuş kan lekesi, kıyafetlerden sorunsuzca çıkmaktadır. Kurumuş kan lekesini giysilerden çıkarmak için uygulanacak adımlar:
- İlk olarak plastik kart yardımı ile kan lekesi, kıyafetin üzerinden iyice kazınır.
- Kan lekesi renkli bir kumaşta bulunuyorsa; lekenin üstüne nişasta ya da diş macunu dökülür.
- Beyaz bir kumaş ise lekeye oksijenli su dökülmelidir.
- Fırça yardımı ile nişasta ya da diş macunu lekeye sürülür.
- 5 dakika kadar karışımın nüfuz etmesi beklenir.
- El sabunu ile çitileme yapıldıktan sonra giysi kurumaya bırakılır.
Yukarıdaki adımların tamamı, eksiksiz olarak uygulandığında kan lekesi kıyafetlerden çıkar. Kan lekesini çıkarmak için kesinlikle soğuk su kullanılmalıdır. Sıcak su, lekeyi çıkarmaz tam aksine lekenin daha da kalıcı olmasına katkı sağlar. Bu nedenle leke çıkarma işlemi için mutlaka soğuk su ile yıkama yapılmalıdır.
Hassas Kumaşlardan Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Hassas kumaşlardan kurumuş kan lekesi çıkarma özellikle ipek ve yünden yapılma kıyafetler için geçerlidir. Kan lekesi bu tip ürünlere damladığında daha hızlı hareket eder ve daha çabuk yerleşir. Bu nedenle ipek ve yün kumaşlar için ayrı işlem yapılmalıdır.
İpek kumaşlar için bir şişeye, soğuk su ve tuz konularak çözelti elde edilir. Lekenin üstüne sprey olarak dökülür ve 10 dakika kadar beklenir. Soğuk su ile durulama yapıldıktan sonra kumaşın yıkama talimatına göre makineye atılır.
Yün kumaşlar için kurumuş kan lekesinin üstüne sıvı deterjan dökülmelidir. Temiz bir bez ile kan lekesi iyice ovulur. Ovalama işlemi 10 dakika kadar yapıldıktan sonra yıkama talimatına göre makineye atılır.
Halıdan çay lekesi çıkarma yöntemlerini yazımızdan bakabilirsiniz.
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdan kurumuş kan lekesi çıkarmak için amonyak kullanılmalıdır. Amonyak, eczanelerden ya da temizlik ürünleri satılan yerlerden temin edilebilir. Halı, yıkama işlemi için büyük bir ürün olduğu için bölgesel olarak işlem yapılmalıdır.
- 2 yemek kaşığı amonyak, 1 litre suyun içine atılır ve karıştırılır.
- Daha sonra küçük bir spreyli şişeye bu karışım doldurulur.
- Halıdaki lekeli bölgeye karışım belirli aralıklarla sıkılır. Küçük şişenin tamamı sıkılmalıdır.
- 20 dakika kadar bekledikten sonra temiz bir bez ile silindiğinde halıdaki kan lekesi tamamen çıkacaktır.
Kaya Tuzu ile Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Kaya tuzu ile kurumuş kan lekesi çıkarma yıkaması oldukça zor olan yatak, koltuk gibi büyük ürünlerde kullanılır. Kan lekesi kuruduğu zaman katı bir hal almaktadır.
- 1 çay bardağı soğuk su ile 2 çay kaşığı kaya tuzu karıştırılır.
- Sprey şişesine çözelti doldurulur.
- Şişe bitene kadar yüzeye sıkılır.
- Daha sonra lekeli alanın tamamına kaya tuzu serpilir.
- 15 dakika kadar bekledikten sonra temiz ve ıslak bir bezle silinir.
Bu yöntem ile koltuk ve yataklardaki kurumuş kan lekeleri çıkmaktadır.